Baby 10% afgevallen – opname in ziekenhuis

We hadden al niet zo’n fijne start omdat onze kleine baby nauwelijks voeding binnenkreeg. En wat hij binnenkreeg er ook weer uit werkte met kokhalzen (help, stikt hij?) en spugen. Echter de glucosetesten doorstond onze kleine man goed, waardoor we na 24 uur ontslagen werden uit het ziekenhuis. Wel met het advies om te vragen om een ervaren kraamverzorgster die goed de flesvoeding op gang zou kunnen brengen. Helaas was onze lieve kleine baby 10% afgevallen. Hij was ook wel erg (te) lief en rustig..

Daar was de kraamverzorgster!


11 uur ’s ochtends waren we thuis en daar was onze kraamverzorgster! Ik was inmiddels met de borstvoeding gestopt. Ik wilde hem daar niet mee plagen, maar wilde vooral dat hij wat binnenkreeg. We gaven het flesje met een speen van het ziekenhuis. Dat was wel weer zo’n lange slanke speen. De kraamverzorgster beweegde de speen vrij wild door zijn mondje, net zoals de verpleegster een keer had geprobeerd. Maar dit had niet het gewenste effect.

Dan maar fingerfeeding proberen

Het alternatief was net als in het ziekenhuis fingerfeeding. Dus hem op je pink laten zuigen en met een spuitje van 10 ml de melk aan de zijkant van het mondje erin spuiten. En dit werkte zowaar. Hij hoefde in het begin natuurlijk nog niet zo heel veel milliliters te drinken. De kraamverzorgster had geen puntig opzetstukje bij het spuitje, waar ik wel eerder mee had gewerkt. Maar goed, het werkte ook zonder opzetstukje. Hij begon wat binnen te krijgen.

Spuitjes fingerfeeding, rechter met in een punt toe lopend opzetstukje
Spuitjes die ik gebruikte bij fingerfeeding, later vond ik het opzetstukje terug.

Alleen… Weer kwam de hele mikmak er vlak na de voeding weer uit. Het was dan een beetje een draderige massa, net zoals in het ziekenhuis. Er zat ook wat groen bij. Ik dacht dat dit misschien nog steeds vruchtwater was. De verpleegsters in het ziekenhuis dachten dat het ook gal kon zijn die meekwam. Dat weet ik dus niet precies. De kraamverzorgster was helemaal niet bezorgd en zei dat er altijd wel iets van zou blijven zitten in zijn maagje. 

Yes, hij houdt voor het eerst melk binnen

Bij de nachtvoeding van 2 uur was het de eerste keer dat hij de melk via fingerfeeding binnenhield, yes! En bij de voeding van 5 uur, die 6 uur werd omdat ik de wekker negeerde, dronk hij zomaar ineens alle milliliters melk op, via een flesje dat ik nog had liggen, een MAM-flesje! Dat was ook voor het eerst dat hij het aantal milliliters binnenkreeg dat hij op dag 3 (of was het dag 2 of 4?) hoort te drinken (20 ml kunstvoeding per keer). 

Gelukkig had ik dat MAM-flesje!


Gedurende de eerste dag thuis, toen we zo klungelden met fingerfeeding, begon ik te dromen van de Tommy Tipee fles. Deze fles gebruikten we eerder voor onze tweede zoon. Onze kraamverzorgster van toen had al snel door dat dit de beste fles zou zijn voor hem, van alle andere flessen die we in onze collectie hadden (o.a. Avent en Difrax). Met veel passie leerde zij onze tweede drinken uit het flesje. En ze wist het elke keer op te hogen volgens de richtlijnen. Ze deed het allemaal met veel beleid en zorg en het lukte haar. Ik liet de flesjes graag aan haar over overdag. Fijn dat het zo goed liep, want ook bij hem had het voeden wel zorg nodig. Ik heb bij mijn tweede borstvoeding geven ook nauwelijks geprobeerd. Onze kraamverzorgster zag namelijk al snel dat dat niet zo lekker werkte. Onze baby wist niet veel raad wist met een borst, behalve wat sabbelen. Ze zei dat de zuigkracht van hem niet sterk genoeg was. Het zou een gebed zonder end worden zei ze. Ze wilde niet dat we de kleine daarmee te veel gingen vermoeien, ook ivm de kans dat hij het syndroom had. En ze zag bovendien dat onze tengere baby gewoon snel moest beginnen te eten om sterk te worden.
Anyway, bij onze vierde zag ik veel gelijkenissen met de tweede. Alleen al zijn kopje en mondje.

Tommy Tipee fles niet bij drogist (winkel) te koop

Anyway, ik droomde dus van de Tommy Tipee fles, maar die verkopen ze niet in de drogist. Ik zou daarvoor mijn man met de auto langs de babywinkels moeten sturen. Natuurlijk niet iets heel ingewikkelds, maar met 3 andere kinderen in tha house zou dat veel geregel zijn. Toen ik in de kastjes keek vond ik het MAM-flesje dat ik gratis had gekregen van volgens mij de verloskundige? Of gewoon via de post? Ik weet het niet meer. Maar wat ik wel zag, was dat de speen toch wel wat leek op die van de Tommy Tipee. Hij leek een beetje op een borst. Het uiteinde was in tegenstelling tot de Tommy Tipee niet rond, maar een beetje plat. Hij leek mij geschikt om te gebruiken voor onze vierde, die ipv te zuigen ook wel met zijn kaakje gewoon wilde kauwen. Toen de kraamverzorgster kwam was ik heel blij dat hij het MAM-flesje zo goed pakte. Wat een positieve ontwikkeling.

Helaas baby 10% afgevallen

Alleen toen kwam het weegmoment voor het flesje van 11 uur. Het was de derde dag van Casper en dus kwam dit – achteraf gezien – spannende moment. En toen bleek hij 10 procent te zijn afgevallen, helaas…. Dat is het moment dat de kraamverzorgster de verloskundige belt om te overleggen. De verloskundige overlegde op haar beurt met de kinderarts, die aangaf dat onze kleine opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Om daar onze kleine een boost te geven zodat hij aansterkt. Waarna hij weer naar huis kan om verder te groeien. 

Baby opgenomen in ziekenhuis om aan te sterken

’s Avonds konden we ons pas meldden bij de afdeling Neonatologie Medium Care (MC). Hier waren meer baby’s met een slechte start. Bijvoorbeeld omdat ze te vroeg geboren zijn of omdat ze in het vruchtwater hebben gepoept. Onze kleine kreeg een sonde. Na het aanleggen hiervan zogen ze buisjes lucht uit de sonde. Ze zagen dat hij veel lucht in zijn maag had. Ze konden dus aardig wat lucht eruit zuigen totdat het laatste restje melk van de laatste voeding door de sonde naar boven kwam. Dat laatste restje duwden ze weer terug in zijn maagje, daar had hij per slot van rekening hard voor gewerkt. Dit laatste restje was een beetje oranje/geel kleurig papje. Een mengsel van melk met maagsappen, precies zoals ze het graag zien.

Flesje drinken nog steeds moeizaam

Na het aanleggen van de sonde gaf ik hem een flesje. Hij dronk maar de helft op van wat hij zou moeten drinken. Goed dat we hier zijn! 
Blijven slapen als moeder was niet mogelijk, dus lieten we onze kleine achter op de afdeling. Hij was in goede handen en zou fijn kunnen aansterken. Want als hij niet genoeg drinkt, kan hij ook niet groeien. 

Na eerste nacht dronk hij zijn flesje leeg!

De volgende ochtend kwamen we weer op de afdeling. Ze hadden onze baby niet te veel gepest met flesjes geven ’s nachts. Onze baby was 10% afgevallen en dan moet hij eerst weer sterk worden. Dus werd de voeding met de sonde gegeven. Zo kon onze kleine veel slapen, wat ook goed is voor zijn ontwikkeling. Bij de voeding van 8 uur had hij al netjes gedronken, maar nog wel wat overgehouden. Ze gebruiken op de afdeling de flesjes van dr. brown, wat natuurlijk heel goed is omdat er dan geen lucht bij de voeding komt. Ik vond het prima als ze die eerst gingen proberen, wellicht dat onze kleine inmiddels al zo flexibel was dat hij die ook goed ging pakken. Fanatiek als ik ben, vroeg ik of we voor het 11 uur flesje het MAM-flesje mochten gebruiken. Daar stonden ze helemaal open voor gelukkig. En zo leuk hoe sterk onze kleine in een nachtje was geworden. Hij dronk het flesje helemaal leeg! Alle 40 ml op! En sindsdien gaat het drinken eigenlijk heel goed! Hij laat heus wel eens wat over, maar drinkt meestal zijn flesjes netjes leeg 🙂. En binnen no time, (2,5 dag na de opname?) zat hij op zijn geboortegewicht! Ook het boertjes laten gaat nu goed, dat doet hij netjes.  

Toen bleek hij dipjes te hebben in de ademhaling

Omdat onze baby aan een glucose-infuus lag en een verwarmd bedje had, moest hij aan de saturatiemeter. Hiermee meten ze het zuurstofgehalte in het bloed. Helaas kwamen ze erachter dat ’s nachts als hij heel diep slaapt zijn zuurstofgehalte erg laag werd. Wel tot 82% een enkele keer. Op een gegeven moment hebben ze daarom een zuurstofmaskertje aangebracht om hem te ondersteunen.

Onderzoek naar zuurstofdipjes

Omdat die dipjes niet normaal zijn, moest hij langer blijven zodat ze dit konden onderzoeken. Er werd dan bijvoorbeeld gedacht aan hypoventilatie. Daarnaast zijn er ook andere zeldzame stofwisselingsziekten. Onze kleine kreeg op een gegeven moment een slaaponderzoek. De hele nacht had hij over zijn hele lichaam sensoren zodat ze konden kijken of er verbanden zijn te vinden. Bijvoorbeeld of het iets neurologisch is. Dat zijn hersens bijvoorbeeld niet goed het signaal doorgeven om te ademen. Maar uit dit onderzoek kwamen geen verbanden. Ook was te zien dat onze kleine steeds beter zelf uit de dipjes kwam. Zo goed op een gegeven moment, dat we naar huis mochten. Inmiddels dronk hij gewoon netjes, dus dat probleem was verholpen. Voor de spanning moest hij nog wel even een bepaald aantal milliliters binnen hebben gekregen. Maar daar kwam hij wel aan gelukkig. Wat waren we blij dat we fijn naar huis mochten! Dank je wel zusters voor de goede hulp!

Nu met 6 weken gaat het nog steeds goed

En nu met 6 weken gaat de groei nog steeds voorspoedig. Misschien maar goed dat we opgenomen waren. Ik weet nog wel dat onze tweede soms ook zo ver weg kon zijn. En nauwelijks meer reageerde. Heel eng vond ik dat. Onze 3 jongens kunnen trouwens allemaal heel diep in slaap zijn. Dan zijn ze lijkbleek.

Een vriendin die langskwam schrok van onze bleke kleine en vroeg zich af of het wel goed met hem ging.. Zij vertelde dat ze een babyfoon had die ook de ademhaling monitorde. Dan werd ze ’s nachts wakker en hoorde ze de geruststellende piepjes. En kon ze gelijk weer verder slapen. Ik moet bekennen dat ik bij de eerste toch ook wel af en toe ging kijken of hij wel ademhaalde.. Mmmm… Zo gek is die neiging dus niet helemaal.. Ik vraag me dan wel af hoe dat dan zit met wiegendood… Een vriendin trof een keer haar baby blauw aangelopen aan en ging met spoed naar het ziekenhuis. Die had dan toch ook een probleem met de saturatie..

Het was toch wat, die zuurstofdipjes..

Toch wel heftig allemaal. Laten we bij onze situatie het er maar op houden dat het de onrijpheid was. Ik had inmiddels van de stress de babyfluisteraar ook al ingeschakeld. Zij zei dat de kleine later veel ging reizen. Aangezien ik haar volledig geloof, doe ik nu mijn ogen met een gerust gevoel dicht :-).

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Babytijd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.